Вести

Дрикић: Активности локалне самоуправе у вези Пека су континуирани процес

Руководство општине Кучево је уложило много труда и енергије да би Пек био данас чист и прозиран. Међутим, на томе се није стало већ се и даље предузимају све могуће мере да тако и остане. Подсетимо, водотокови ранга Пека су у надлежности ЈП ‘’Србијавода’’ и локалне самоуправе немају никаквих ингеренција над њима.

Помоћник председника општине задужен за екологију, Даријан Дрикић, поводом тренутног стања, активности које локална самоуправа предузима у вези са Пеком, као и мерама које ће се предузети.

''Немамо званичну информацију да ли из рудника бакра испуштају отпадне воде у Пек или не. Обишли смо јуче водоток реке и уверили се на терену да је вода бистра. Уколико дође до замућености екипа из Завода за јавно здравље Пожаревац може да дође на терен у року од сат времена и узме узорак воде за анализу.''

Дрикић је истакао да је са Заводом договорено да у току овог месеца ураде још једну анализу воде из реке и из четири приватна бунара у којима су раније анализе показале да је вода неисправна.

''Нису нам још увек стигли резултати анализа земљишта и рибљег фонда из Београда. Очекујемо да стигну за две до три недеље, као и поновљене анализе воде из реке и приватих бунара. Резултати анализа ће показати да ли је ниво тешких метала опао и да ли је вода безбедна за коришћење'', истакао је Дрикић.

Дрикић је раније за изјавио да је водни инспектор био у општини Кучево и најавио да ће кренути у контролу дужином целог водотока Пека како би утврдио узрочнике загађења.

''Водни инспектор је рекао да ће вршити контролу низводно али још увек нисмо добили извештај да ли је завршено комплетно испитивање водотока и да ли су поред рудника бакра утврђени други загађивачи Пека''.

''Према речима заменика председник општине Велико Градиште извесно је да ћемо добити опрему за мониторинг воде од њих, међутим потребна средства за постављање базне станице на самој реци нећемо моћи да определимо у овој години већ буџетом за наредну годину''.

Како објашњава Дрикић, за монтажу базне станице потребно је издвојити неколико милиона динара, што је велики новац за општину са скромним буџетом, али је неопходно да то учине како би у сваком тренутку имали податке о квалитету речне воде.

Дрикић је још нагласио да се вода за пиће из водовода анализира сваке недеље по налогу општинског Штаба за ванредне ситуације и да је према последњим резултатима исправна за пиће.

Извор: eKucevo/eBranicevo