Вести

Кучевачке инвестиције у рукама младог и храброг доктора и његовог тима!!

Др Иван Рајичић, први човек општине Кучево која се у последње време нашла у жижи јавности због озбиљне загађености реке Пек, доказао је да храбро и прецизно решава сваку проблематику која му се нађе на путу, заједно са својим сарадницима, као и да има пуну подршку државних институција. А да срећа прати храбре, доказ су и велике инвестиције које стижу у ово место са републичког нивоа, док се буџет троши смислено и тачно. Брине се о свему подједнако, тако да ће грађани ове општине у наредном периоду осетити бољитак на свим пољима.

Управо је можда и младост кључ успеха др Рајичића, који је себе несебично давао у свом позиву током епидемије корона вируса, спашавајући тако животе многих, а пре свега старијих мештана Кучева, које и спада у ред општина са старијом популацијом. То и даље ради. Чинећи ванредне напоре у својој професији, он, заједно са својим сарадницима, није дозволио да општина коју води „склизне“ са пута развоја. Напротив. Даље наведене чињенице то и доказују.

Општина Кучево добила је од Министарства привреде Републике Србије средства у износу од 80 милиона динара која ће бити искоришћена на неколико локација, како у самом Кучеву тако и у сеоским насељима. Средства ће руководство општине Кучево искористити за реновирање градског трга испред поште и хотела. У плану је и реконструкција улице Бошка Вребалова која полази од Дома здравља и иде ка градском тргу. Биће обновљени коловоз и тротоари, као и посађен нови дрворед. У плану је да се од истих средстава уложи у изглед самог улаза у Кучево. Наиме, биће обновљен тротоар са обе стране пута од  пружног прелаза до Дома културе. Такође, у плану је реконструкција 2 км пута до манастира Церемошња и до самог места Церемошња, али и центра великог села надомак Кучева, Нереснице.

''То је значајан пројекат који смо добили. Одмах је завршена јавна набавка, изабран је извођач радова – „Шумадија пут“. Очекујемо ускоро потписивање уговора и, према најавама, око 5. јуна следи увођење извођача у радове.“, рекао је др. Иван Рајичић.

  

Реконструкција Дома здравља Кучево

Подједнако важан посао који предстоји у општини Кучево је и потпуна реконструкција Дома здравља ове браничевске општине. Вредност радова је 205 милиона динара. Пројекат је одобрен од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима.

''Дакле, све је обезбеђено, у сталној смо преписци са Канцеларијом. У наредним данима креће јавна набавка, а након потписивања уговора крећу радови. Они ће бити од огромног значаја за општину Кучево,'' истиче др Рајичић.

 

Завршетак путног правца Кучево – Мајданпек

Председник Републике Србије, Александар Вучић, најавио је потпуну реконструкцију недовршене деонице пута Кучево – Мајданпек, од насеља Кучево до села Волуја у дужини од 11 км. Вредност радова је око 300 милиона динара.

''Када се све ово сабере, долазимо од цифре од око 600 милиона динара директних инвестиција које ће општина Кучево добити од државе, што је готово више од нашег годишњег буџета. Мислим да је то изузетно значајно јер се тако нешто у претходним годинама ретко дешавало, ако се уопште и дешавало,'' рекао је председник општине др Иван Рајичић.

 

Планови за будућност 

Иначе, покренута је израда урбанистичког пројекта за Спортско – рекреативни центар, где је процењена вредност око 6 милина евра. Налазио би се поред реке Пек, где се сада налази градски стадион:

''Цео тај потез ће бити обухваћен и то је један велики пројекат за који смо ми већ тражили одобрење средстава. Очекујемо одговор на ту тему. До краја јула ће бити завршен урбанистички пројекат до пројекта за извођење. Ми сада већ имамо један терен са природном, а један са вештачком травом. На конто тога, развићемо додатну спортску и пратећу инфраструктуру са управном зградом, рестораном, трибинама, мултифункционалним комплексима за тенис, рукомет, кошарку, одбојку и друге спортове. Реализацијом тог пројекта, Кучево би позиционирали на месту спортско-рекреативног туризма на нивоу читаве државе и ту грану привреде додатно учврстили.''

Такође, добијена је сагласност Дирекције за имовину да омогући коришћење парцеле на бувљој пијаци како би компанија Кастром изградила први хипермаркет у општини Кучево. Требало би да се простире на 700 м² и запослиће директно 20 радника, а притом ће ова компанија бити у обавези да пољопривредне производе узима од произвођача са територије општине.

''Дакле, индиректно ћемо упослити још људи. Имамо у најави још пар инвеститора који су најавили свој долазак, али смо ту још у процедурама према Дирекцији за имовину. Врло је извесно да ће се и то реализовати до краја године. Тако да бринемо и о запошљавању. Осим што рачунамо на инвеститоре са стране, ми смо покренули и наш Програм локалног економског развоја за који смо издвојили 20 милиона динара. Први пут је општина Кучево препознала запошљавање као битну ствар и већ смо потписали два уговора са две фирме које ће запошљавати, једна 10 а друга 12 радника. То је врло значајно за нашу општину.''

  

Потписан споразум о братимљењу са Врњачком Бањом

Др. Иван Рајичић, председник општине Кучево, нарочито истиче и споразум о сарадњи, тзв. братимљењу са Врњачком Бањом, потписан пре месец дана, као значајан потез за коришћење знања и искуства тог српског туристичког гиганта који ће Кучеву помоћи да се етаблира на туристичком небу наше земље.

 

Заштита животне средине

Проблематика везана за реку Пек је успешно завршена захваљујући, како каже Рајичић, председнику и надлежним министарствима, који су препознали забринутост локалне самоуправе и грађана општине Кучево. Он захваљује на решавању овог вишедеценијског проблема. Друга проблематика која се у Кучеву тренутно решава јесу депоније.

''Чекамо решење Министарства заштите животне средине за уређење дивљих депонија, мада смо и предузели конкретне кораке, без чекања. Тако смо у протеклом периоду значајан број дивљих депонија санирали, али сада очекујемо новац да би уредили градску депонију, да је очистимо како би могли сав отпад да допремимо. У сталној комуникацији са градоначелником града Пожаревца, Сашом Павловићем, знамо да је 2023. година када би требало да заживи регионална депонија'', рекао је Рајичић.

 

Мере стимулације популационе политике

Општина Кучево издваја велика средства за предшколско и школско образовање. За предшколску установу ове године је издвојено готово 68 милиона динара.

Постоје и мере стимулације популационе политике да свако треће дете не плаћа вртић, а у плану је и разматрање модела да у наредним годинама ниједно дете не плаћа вртић.

У општини Кучево ученици основног и средњег образовања не плаћају превоз.

 

 

 

 

Извор: poportal.rs