Вести

Микић: Приоритет је запошљавање

Од прошле године руководство општине Кучево је зналачки усмерило општинска средства у инвестиције и у запошљавање становништва. У том правцу је почела реализација Програма Локалног економског развоја општине Кучево за 2021.годину, под називом “Привлачење инвеститора”. Потписан је први уговор о додели подстицајних средстава. Братимљење општине Кучево и општине Врњачка Бања, када је потписан Протокол о међуопштинској сарадњи.

У овој локалној самоуправи и у овој 2021. години забележене су бројне активности. О свим тим збивањима, после разговора са председником општине, разговарали смо и са његовим замеником Ненадом Микићем.

 

* Привреда вам је у центру збивања, па тиме и запошљавање локалног становништва. Шта сте по том питању урадили и шта планирате да урадите?

- Ми смо у циљу очувања радних места приступили једногодишњој изради “ Програма Локалног економског развоја за 2021.годину“, за шта смо добили сагласност државне комисије за доделу помоћи. Тако да смо први пут у историји овог града донели један једногодишњи Програм мера за подстицај субвенција привреди за 2021. годину, “Привлачење инвеститора - локални акциони план”. Приликом израде тог локалног Програма, ми смо имали отворену размену мишљења са свим привредницима, па смо ушли у реализацију тог Програма. Први уговор смо потписали са пекаром “МД”, а реч је о породичној фирми, која у Кучеву постоји и ради једно 30 година. Запошљавају око 70-80 радника, а послују на територији општина Мајданпек, Пожаревац, а главна производња и највећи капацитети су јој у Кучеву. Ми смо у том уговору, тражили од пекаре “МД” да у свом бизнис плану зацртају да обавезно запосли 10 радника по свом пословном плану, најдаље до маја следеће године. Оно што је важно да се напомене да су привредни субјекти у обавези, да превасходно дају приоритет радницима, односно грађанима Кучева, што је најбитније – напомиње Микић.

 

* Јако пуно напора улажете да привучете инвеститоре у вашу локалну самоуправу. О којим фирмама је реч и колико ће људи запослити?

- На основу претходних месеци када смо припремали цео тај Програм Локалног економског развоја и анализирали нашу привреду и разговарали са свим људима који су били заинтересовани, схватили смо да је једна од битних ствари да ми као општина припремимо мере и програме за развој малих и средњих предузећа. Та предузећа морају бити регистровани искључиво на територији наше општине, или да имају специјализована одељења и канцеларију за подршку на нашој територији. Тако да наша канцеларија у сваком тренутку стоји на располагању за сваку врсту помоћи. Наша комисија ће пратити План реализације тог програма, надзирати да ли су средства утрошена онако како треба. Наш циљ је да пробамо да привучермо инвеститоре. У преговорима смо са фирмом “ Каструм” д.о.о. из Петровца на Млави, која ће у неком наредном периоду кренути са изградњом мега маркета овде у Кучеву на око 700-800 квадрата. Чекамо само сагласност Владе Републике Србије да можемо да им уступимо парцелу на коришћење која је у самом граду и они би ту запослили негде око 25 радника. Поред тога у преговорима смо са предузећем “Амбалажерка” из Београда (Бегаљице), која већ више година послује у дрвној индустрији, која код нас има приоритет. Ово је шумовит предео и идеални су услови за развој дрвне индустрије у општини Кучево, обзиром да је седиште највећег газдинства у целом систему “Србијашуме”, познати-

је као “Северни Кучај”. Са њима смо у преговорима, али је све везано за Владу Републике Србије. Тако да чекамо потврду свега тога. Дирекција за имовину још није расписала конкурс за доделу тих парцела и чекамо да се то покрене, за шта имамо нека обећања. Због тога смо потписали Меморандум о разумевању, са свим тим људима и са “Амбалажерком” и са фирмом “Каструм”, а на основу њихових писама о намерама. Само чекамо те неке процедуралне ствари, да би ушли у реализацију комплетног пројекта - истиче Микић.

 

* Када је у питању запошљавање и ту сте ове године повукли значајне потезе. О чему је конкретно реч?

- Што се тиче тог локалног акционог плана за запошљавање, ове године смо определили као локална самоуправа 2.400.000 динара. С друге стране, исто толико средстава издвојила је и Национална служба за запошљавање, што укупно износи 4.800.000 динара за Локални акциони план запошљавања. Пракса је до сада била да се средства дају само за јавне радове и за самозапошљавање. Међутим, пошто је велики одзив и велика потражња за отварањем нових фирми, ми смо у разговору са Председником и са Националном службом, донели одлуку да сав новац усмеримо ка самозапошљавању, где они имају обавезу да плаћају порезе и доприносе на зараду минимум 12 месеци. Вероватно ће неко од њих запослити још неког радника, тако да ћемо много више људи да упослимо кроз самозапошљавање, него кроз јавне радове – додаје Микић.

 

* Када већ говоримо о запошљавању и стварању бољих услова за рад да додамо да сте ове године уложили значајна средства у реконструкцију Дома здравља у месту Волује. Ко је у свему томе учествовао?

- Дом здравља у месту Волуја је недавно отворен након реконструкције. У реконструкцији овог Дома здравља учествовали су Министарство здравља које је уложило 1,5 миллиона динара, где су локална самоуправа, месна заједница и Дом здравља Волује учествовали са по 90.000 динара, а мештани села Волуја су учествовали са неких 300 – 400.000 динара што материјалних, што нематеријалних средстава у радовима, новцу и опреми. То је један одличан пословни потез, да би људима у једном руралном и неразвијеном подручју обезбедили колико толико нормалне услове за живот. Циља нам је проналежење начина да на првом месту заштитимо здравље становништва и да се очувају и сачувају животи - господин Микић.

 

* Да би сте пружили што бољу здравствену заштиту својим суграђанима у наредном периоду ћете радити комплетну санацију Дома здравља у самом насељу Кучево. Ко то финансира и шта ће се све радити?

- Баш тако, већ имамо Пројекат санације који је готов и који је одобрила Канцеларија за јавна улагања. Ушли смо у поступак попуњавања потребне документације и у наредном периоду најкасније за месец ипо до два, би требало да потпишемо споразум са Канцеларијом за јавна улагања. Вредност радова је око два милиона евра и можда је тренутно једна од највећих инвестиција у Браничевском округу. На згради Дома здравља у Кучеву ћемо радити комплетну реконструкцију. Она подразумева замену столарије, струје, воде, канализациону мрежу, изградњу спољнег лифта, унутра санацију свих просторија и нову опрему, јер је садашњи Дом здравља у незавидном стању. Ову инвестицију нам је обећао Председник Александар Вучић 2017.године у кампањи и остао је доследан свему томе – рекао је Микић.

 

* Осим о здрављу својих суграђана доста водите рачуна и социјалним питањима и шта све они обухватају?

- Што се тиче бриге о породици, ту општина издваја значајна средства (наведимо само пројекат „лични пратилац детета“). Када говоримо о школству, ту смо могућили да ученици средње школе не плаћају превоз, а за ученике основних школа то је мера која траје читаве године. Осим тога дајемо помоћ за новорођену децу у износу од 25.000 динара и у овом погледу примењујемо је на локалном нивоу и све остале мере које су на републичком нивоу.

У околностима пандемије, на делу су била и хуманост, помоћ старијима и угроженим категоријама, чега је пример била и Општина Кучево кроз социјална давања и ангажовање волонтерског рада. Можемо се похвалити податком да нам се ове године повећао и природни прираштај. О томе говори и податак да смо прошле године до августа месеца имали 35 новорођених беба, а сада закључно са мартом месецом имамо 35 беба. То је изузетно важно за све ово што радимо, јер без деце ништа нема - додају наши саговорници.

 

* Када већ говоримо о деци реците нам каква је ситуација са образовањем у општини Кучево, колико имате основних и средњих школа и вртића?

- Општина Кучево има 22 месне заједнице и 2 основне школе као матичне у Кучеву и Раброву, а у месним заједницама одељења. У граду Кучеву имамо једну средњу Економску школу, а у оквиру ње има више смерова, као рецимо за угоститеље. Имамо један матични вртић у Кучеву које има једно истурено одељење у селу Нересница и у Раброву.

Да бисмо направили добар спој привреде и образовања, а овде је дрвна индустрија најзаступљенија, ми имамо неку идеју, о отварању одељења за шумарство. Тим поводом смо већ ступили у контакт са министром Бранком Ружићем, пошто је некад у Кучеву пре једно 30-так година постојало одељење шумарског техничара. Намера нам је да пробамо да оспособимо једно или два одељења за шумарску струку. У сваком случају наишли смо на разумевање код министра. То су планови, где ћемо од септембра месеца кренути и са промоцијом, па ћемо разговарати са децом и родитељима, да видимо да ли би децу слали у такву школу. Да подсетим и на тај подата да је Кучево пре неких 20 и више година био центар дрвне индустрије у старој Југославији , а посебно у Источној Србији - рекао је Микић.

 

* Каква је ситуација у вашој локалној самоуправи када је у питању инфраструктура?

- На нивоу општине ми смо донели одлуку да се определимо у два правца, а то је на првом месту привреда и на другом месту туризам. Туризам је у последњих годину ипо дана постао једна озбиљна компонента националне економије и не само на локалном нивоу.

Управо смо из тих разлога и потражили савет од најбољих у овој земљи, у овом случају од Врњачке Бање. Први смо у овој земљи која се побратимила са таквом општином и где ћемо ми нашу вољу и жељу да ускладимо са њиховим могућностима и искуствима. Тежимо томе да са нашим неким микро дестинацијама будемо конкурентни на тржишту и да можемо људима да понудимо бројне садржаје. Оно што ми имамо на територији наше општине то су 4 пећине, а две су отворене за посетиоце Церемошња и Равништарка, док Дубочка и Шевичка пећина још нису. Отуда смо ми решили да кроз план детаљне регулације уђемо да пробамо да отворимо Дубочку пећину која је веома атрактивна и оспособимо је за посетиоце. Имамо неке интересантне микродестинације, а то је Видиковац који се налази на брду које се зове Јелена стена, где имате фантастичан поглед на цео град и имамо прелепу цркву Светог Вазнесења у коју сада улажемо 6-7 милиона динара. Поред тога подижемо нове засаде, имаћемо парк за децу на неких 260 квадрата и игралиште за децу по свим европским стандардима.

Ове године смо добили од Министарства привреде средства, која са нашим учешћем износе око 80 милиона динара и са тим новцем уређујемо инфраструктуру до неких наших туристичких дестинација. Намера нам је да обезбедимо људима да што лакше стигну до наших туристичких локалитета и да личимо на град. Зато радимо приступне стазе, затим у центру града радимо летњу позорницу испред наше поште преко пута хотела, радимо асфалт према пећини Церемошња од укупне дужине 6,5 километара, а ове године само 2 километра. Радимо тротоаре по граду и дрвореде и слично. Кучево је пре неких 20 и више година био центар дрвне индустрије у старој Југославији, а посебно у Источној Србији. Индустријски комбинат који је пословао код нас је производио најквалитетнију водоотпорну шпер плочу у старој Југославији. Нажалост, транзиција кроз коју смо прошли и време које смо изгубили и тај неки модел договорене економије је довео до пропасти тих јавних комбината и предузећа. Ми као пионири у свему овоме покушавамо да бар у неком делу повратимо и привучемо инвеститоре и укажемо им на све могућности које имају овде и како би могли поново да подигнемо привреду на један завидан ниво. Ми покушавамо да стимулишемо људе кроз ове програме и кроз самозапошљавање, да у једном тренутку реше да се врате својим кућама. Обзиром да имамо велике количине пашњака, пажња ће се више обраћати и на сточарство, где смо кроз Програм субвенције пољопривреде, издвојили 8 милиона динара за сточарство. Размишља се о свим гранама привреде које овде могу да имају значајније резултате. Затекли смо поприлично лошу ситуацију и са буџетом и са финансијама и стањем генерално у свим нашим јавним предузећима и ушли у реструктуирање јавних комуналних предузећа. Сада рецимо крећемо са наплатом паркинга СМС порукама и имаћемо одељење паркинг сервиса у оквиру ЈКП предузећа. Много тога морамо да урадимо и да доведемо у функцију и да знамо на чему смо – рекао је Микић.

 

 

 

 

Извор: Магазин за нове трендове и нове технологије