Вести

Микић: Пуно активности у свим секторима

Заменик председника општине Кучево Ненад Микић je рекао да је година која се ближи крају била тешка за све, па и за малу локалну заједницу као што је Кучево. У свим тим измењеним условима живота, донето је неколико важних одлука за кучевачки туризам.

''Донели смо одлуку да све значајне манифестације некако „замрзнемо“ и оставимо за неке боље дане. Конкретно мислим на „Хомољске мотиве“, „Труба Милета Матушића“, „Фестеф“ и још доста манифестација. Сво то време смо искористили да све то надоместимо побољшањем инфраструктуре, пре свега путне. Урадили смо 2км пута ка пећини Церемошња и Равништарка. Затим, асфалтиран је пут до видиковца Јелена стена. Уредили смо доста пешачких стаза у граду и определили смо једно место у граду, а то је летња позорница испред поште коју смо оплеменили интерактивним тотемом. Свако ко дође у Кучево може да види шта нудимо.’’

Микић је посебно напоменуо да смо први смо успели да, уз договор са породицом Ђорђа Марјановића, да у Центру за културу организујемо изложбу његових ствари.

Микић је рекао да смо, кроз Програм локалног економског развоја определили смо значајна средства за подстицај локалним привредницима у нашој општини. У 2021. години било је опредељено 20 милиона динара. Ми смо искористили 13 милиона за две фирме, где смо директно упослили 22 радника. Тиме смо недвосмислено повећали приходну страну буџета.

Заменик председника је рекао да смо урадили Програм локалног економског развоја за наредне три године, где ћемо субвенционисати две мере. То су отварање нових радних места и поспешивање конкурентности на тржишту.

Такође је битно да се истакне рад нашег Јавног комуналног предузећа чији смо оснивач, које је имало потешкоћа у свом пословању, али смо успели у 2021. години да извршимо реконструкцију где смо добили два нова сектора: Градско зеленило које ће се бавити одржавањем градског зеленила, пијаца и гробаља, а други је Паркинг сервис који нисмо имали до сада. Добили смо сагласност Министрства државне управе и локалне самоуправе да запослимо још 15 нових радника. Паркинг сервис је већ приходовао око милион динара, а пројекција је да ће на годишњем нивоу приходовати између 12 и 15 милиона динара. То уопште нису мале цифре јер ћемо их уложити у изградњу паркинг места и зелених површина. Пробаћемо да уведемо наплату изношења смећа у свим месним заједницама у општини Кучево.

Микић је посебно истакао да рад овог предузећа заиста мора да се похвали. Они су пре неколико дана добили још један смећар, а следеће године добиће донацију града Београда од једног смећара, и са 5 таквих возила моћи ћемо да уредимо целу општину и уведемо у наплату. Људи ће за исти, ако не и мањи износ новца, успети да добију квалитетну услугу и тиме ћемо подићи и свест о екологији.

Микић је рекао да је Центар за културу „Драган Кецман“ имао низ активности где је за програмске активности било издвојено 1.300.000 динара. Посредно, кроз набавку нове опреме уложено је око 750.000 динара. Кроз адаптацију и реновирање зграде уложено је око 650.000 динара само за материјал, док су грађевинске радове обавили запослени без икакве надокнаде.

''Руководство општине Кучево у овој години радило је на унапређењу образовања, па је тако доста урађено у Предшколској установи „Лане“ као што је уређење стаза око читавог објекта, терасе, собе. Након пуно година обезбеђен је и логопед’’, напоменуо је Микић и додао да је у периоду од марта до јула реализован пројекат ‘’Бесплатна припрема за малу матуру’’.

За Дан општине нас је посетио министар просвете Бранко Ружић, са којим смо тада прелиминарно договарали отварање новог одељења и смера у нашој школи – шумарски техничар.

Урадили смо две техничко – пројектне документације за основне школе у Турији и Волуји, које су, нажалост, без елементарних услова за рад. Надам се да ћемо добити подршку у том смислу.“

 

 

 

Извор: eKucevo