Вести

Петровић: Туризам је велики потенцијал

У општини Кучево смо, после председника општине и његовог заменика, интервијуисали и Милоша Петровића, члана општинског већа за туризам.

 

* Туризам је веома велики потенцијал у вашој општини и очигледно је да на томе доста радите. Који су то конкретни потези који су учињени и на чему треба још радити?

- Када говоримо о туризму на прво место бих ставио податак да су Врњачка Бања и Кучево потписали протокол о међуопштинској сарадњи. Протокол има за циљ успостављање сарадње, размену искустава и међусобно упознавање и повезивање, како на локалном нивоу, тако и између два округа и региона. Протокол су потписали председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић и председник општине Кучево, др Иван Рајичић. Врло је важно рећи и то да је за подизање туристичких капацитета одобрено 80 милиона динара од стране Министарства привреде Републике Србије. Финансираће се пројекат „Подизање туристичких капацитета у општини Кучево кроз реконструкцију путне инфраструктуре, уређење јавних простора и повећање доступности информација за лакши приступ туристичким локалитетима“. У погледу туризма, окосницу развоја чине очувана природна богатства (пећине, шуме, чисти водотоци и минералне воде), занимљиви народни обичаји и манифестације са дугом традицијом, као и богато археолошко наслеђе. У Кучеву постоје савремени спортско – рекреативни објекти, као и модеран хотел “Рудник“, што је додатна погодност за развој туризма овог краја. Када је у питању братимљење са Врњачком Бањом, да кажем и то да смо поносни на тај дан јер смо спојили њихово искуство и наш потенцијал. Волим да кажем да играмо са победницима, јер је Врњачка Бања један велики потенцијал иза чега стоји један велики рад и ми желимо исто то овде да радимо – рекао је Милош Петровић.

 

* Који су то ваши потенцијали да би могли да идете неком узлазном линијом?

- За сада смо познати по манифестационом туризму. Тако рецимо Хомољски мотиви трају 53 године, затим смо познати и по труби Мирослава Латошића, “Фестеф” фестивал телевизијског етнолошког филма, који имају јако дугу традицију овде. Занимљива места су Национални парк „Ђердап”, Хомољске планине, Пећина Церемошња, Штубеј, Краку Лу Јордан. Кучево је познато и по спеологији. Интересантно је да имамо две уређене пећине за посетиоце, пећина Равништарка и Церемошња. Специфичне су пре свега по њиховој лепоти јер имају прелепе дворане. Церемошња је типична по великој дворани и по накиту, драперијама. Равништарка је такође прелепа накитима и уским каналима. Специфична је и та приступачност њима и та уређеност која омогућава да се ви у њима осећате лепо и пријатно, обзиром на окружење где долазите. Оне су у самом врху на капији Хомољских планина. Оно што радимо заједно јесте отварање Дубочке пећине и њено сређивање. Ова пећина је грандиозна јер има улаз од 32 метра и делимично је истражена. Дужина канала је 2 километра уз неке водене чепове. Није још отворена за туристе, али овим темпом то можемо да реализујемо. Обавезно треба споменути да су из овог краја чувени певач Ђорђе Марјановић, сликар Драган Кецмани и други. Постоји велико културно наслеђе које желимо да промовишемо и представимо свима онима који се упуте на пут према Кучеву – рекао је Петровић.

 

* На територији општине Кучево у месту Нересница имате и једну од најквалитетнијих вода у Србији, као и у Европи. О којој води је реч?

- У месту Нересница постоји фабрика воде Дубока. Фабрика за флаширање воде је у власништву компаније “Ал Анђелковић” од 2017.године, мада је фабрика изграђена 2000. године. Капацитет воде је 12. 000 литара на сат. Највише радимо боце од 2 литра, затим балоне од неколико литара и оне од 0.5. литра. Воду Дубока пласирамо у свим већим маркетима од Врања до Београда, Новог Сада, Књажевца, Пожаревца - рекао је Петровић и додао да фабрика воде Дубока има модерно уређене погоне у којима се налазе аутоматизоване машине италијанске производње, а њих опслужује 12 радника радећи у једној смени. Вода долази са изворишта у засеоку Кисела вода и допрема се цевоводом дугим око 1. 300 метара, а бунар се налази на 292 метра дубине. Предност воде Дубоко је та што се не третира ни са чим, што значи да је у флашици иста вода као на изворишту. Да би пословни партнери и сви купци били сигурни у ове наше речи, говори и податак да Имамо потписан уговор са Заводом за јавно здравље Пожаревац. Њима шаљемо воду на анализу приликом сваке производње, тако да вода не иде у продају док не добијамо сертификат о безбедности. Поседујемо сертификат 22 000 који се односи на безбедност.

 

 

 

Извор: Магазин за нове трендове и нове технологије