Вести

Рајичић: Привлачење инвеститора реализује се у складу са правилима за доделу државне помоћи

Одговорност за управљање општином Кучево од августа месеца прошле године налази се на групи младих, образованих и квалитетних људи, који су у протеклом периоду многе ствари покренули са мртве тачке и значајно подигли лествицу квалитета живота – од финансијске консолидације, преко храброг суочавања са вишедеценијским проблемом загађивања Пека, успешно спроведеном борбом са епидемијом корона вируса (посебно у Установи за одрасле и старије „Кучево“), спровођењем више изузетно значајних инфраструктурних пројеката (само за ову годину Република ће за ове намене издвојити преко 80 милиона динара), озелењавањем града и порте Xрама, довођењем нових инвеститора (током пролећа реализоваће се пројекти са изградњом тржног центра Каструм и отварањем погона Амбалажерке). Једна од идеја била је и да се помогне домаћим предузетницима, како би могли да запосле нове радника. Буџетом општине за 2021. годину за ове намене издвојено је 20 милиона динара.

У том циљу склопљен је и Уговор између општине Кучево и Данијеле Тасић Стојковић, предузетнице ''Занатско трговинска радња МД – Пекара МД'', којим се општина обавезала да као даваоц подстицајних средстава за ове намене издвоји 5,83 милиона динара, за које ће kорисник ових средстава набавити опрему и бити дужан да, на минимум 3 године, запосли нових 10 радника са територије општине и уплаћује им зараду не мању од за 20% увећане минималне зараде (простим сабирањем долази се до износа већег од 22 милиона динара/нето + доприноси који ће се уплаћивати у Кучеву пошто ЗТР МД-Пекара МД има у АПР регистрован Центар активности у Кучеву и Раброву).

 

Како је дошло до склапања овог Уговора:

Прво: дана 16.03.2021. године, Корисник подстицајних средстава предао је Даваоцу подстицајних средстава потпуну и уредну пријаву на Јавни позив за доделу подстицајних средстава у оквиру реализације Програма локалног економског развоја Оштине Кучево за 2021. годину, који је објављен у листу „Реч народа“ као и на званичном сајту Општине Кучево, у складу са позитивним правним прописима;

Друго: Комисија за контролу државне помоћи доставила је Ошптини Кучево Решење број 401-00-00104/2020-01/3 од 18.12.2020.године, (у даљем тексту: Решење) донето у складу са Законом о контроли државне помоћи („Службени гласник РС” бр. 73/19) и Уредбом о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС” бр. 13/10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 и 119/14), у поступку претходне контроле покренутом на основу пријаве Општине Кучево број ИИИ-30-29/2020 од 08.12.2020. године, којим је дозвољено давање државне помоћи која се додељује на основу Одлуке о условима и начину реализације Програма локалног економског развоја општине Кучево за 2021. годину („Службени гласник општине Кучево“ бр. 2/2021).

Треће: Одлуком о буџету Општине Кучево за 2021. годину („Службени гласник Општине Кучево“ бр. 19-И/2020) и Одлуком о измени и допуни одлуке о буџету општине Кучево („Службени гласник Општине Кучево“ бр. 2/2021), у оквиру Програма 3: Локални економски развој, на економској класификацији 454111-Текуће субвенције приватним предузећима – Програм локалног економског развоја Општине Кучево, а у оквиру Финансијског плана Општинске управе за 2021. годину, предвиђена средства која се Кориснику подстицајних средстава додељују Уговором на основу текста Уговора који је утврдило Општинско веће општине Кучево Одлуком број: III-30-31/2021 од 06.04.2021. године;

Четврто: Мера Привлачење инвеститора/Подстицање конкурентности реализује се у складу са правилима за доделу државне помоћи.

Корисник подстицајних средстава је пре потписивања овог Уговора, као средство обезбеђења извршења својих обавеза доставио:

Две менице и то сопствену меницу број АА7253108 и трасирану меницу број АА7253109, у корист даваоца подстицајних средстава са меничним овлашћењем за попуну износа у висини законске затезне камате у тренутку попуњавања менице, а у складу са законом који утврђује висину стопе законске камате.

Из напред наведеног може се само закључити да је аутор прилога: ‘’Кучевљани побеснели – Милан Јарац олакшао буџет за скоро 6 милиона динара’’ из само њему знаних интереса једну изузетно вредну активност локалне самоуправе покушао да на најмизернији начин дискредитује и представи у негативном смислу. Локална самоуправа ће и даље наставити да улаже максималне напоре не би ли учинила све да општина Кучево постане боље место за живот из које млади више неће одлазити и у коју ће бити вредно вратити се.