Вести

Рајичић: Први задатак била је фискална консолидација

Од прошле године руководство општине Кучево је зналачки усмерило општинска средства у инвестиције и у запошљавање становништва. У том правцу је почела реализација Програма Локалног економског развоја општине Кучево за 2021.годину, под називом “Привлачење инвеститора”. Потписан је први уговор о додели подстицајних средстава. Братимљење општине Кучево и општине Врњачка Бања, када је потписан Протокол о међуопштинској сарадњи.

На територији Републике Србије у великом броју локалних самоуправа могу се сусрести млади и образовани људи који имају велику вољу и жељу да унапреде место у којем живе и раде. Таква је ситуација и у општини Кучево, где смо на лицу места могли видети веома вредно општинско руководство са сарадницима, који су за врло кратко време успели да унапреде бројне области живота и рада, пре свега привреду и запошљавања становништва. Велики акценат је стављен и на туризам где имају велике потенцијале. Иначе, општина Кучево се налази у Браничевском округу, на североистоку Србије и заузима површину од 721 км2. Општина Кучево се састоји од 26 насеља, а центар општине је насеље Кучево. По подацима из 2011. године у општини је живело 15.516 становника. Општина Кучево захвата средњи и део доњег тока реке Пек. У овој веома напредној локалној самоуправи и у овој 2021. години забележене су бројне активности. О свим тим збивањима, разговарали смо са господином др Иваном Рајичићем, председником општине Кучево.

 

* На почетку разговора нам реците како сте завршили прошлу годину и какви су вам реални планови за ову 2021. годину и шта треба урадити да се они и реализују?

- Први задатак по конституисању нове скупштине и новог општинског руководства је била фискална консолидација буџета. Ми смо при преузимању имали дефицит од 11,1 посто, који смо на крају године ребалансом и одређеним уштедама успели да смањимо на неких 5 процената. Наш први корак када смо преузели власт, била је да у Министарству финансија разговарамо о фискалној консолидацији. Добили смо конкретне мере и предлоге које смо усвојили и њима се бавили. То значи да смо све пренете и крупне обавезе до марта месеца испунили, што значи да смо сада стабилни и пратимо и приход и расход.

Имамо зацртани план за ову годину, а то је утрошак од 20 милиона динара, који ће нам донети упослење око 40-так радника на неодређено време, што је изузетно значајно за нашу средину. Баш данас смо навећу имали усвајање Локалног акционог плана за запошљавање за 2021. годину у сарадњи са Националном службом. Национална служба нас је известила да постоји велико интересовање за самозапошљавање, тако да смо се ми ове године одлучили само за то. Вредност је 4.800.000 милиона динара, од чега пола дајемо ми, а пола Национална служба за запошљавање. Имамо новца да помогнемо18 новоотворених предузећа, јер појединачно добијају око 250 хиљада динара. То значи да њих 40 иде кроз Програм Лера (Локалног економског развоја) и 18 кроз самозапошљавање, плус фабрике које ће овде доћи – рекао је на почетку разговора Рајичић.

 

* Који су ваши мотиви да останете у Кучеву, иако сте као лекар имали шансу да радите било где и какво је ваше мишљење на који начин да привучете друге младе људе да се евентулано врате?

- Рођени сам Кучевљанин и када сам био на школовању, јер сам и средњу школу и факултет завршио у Београду, увек сам желео да се вратим овде. То је управо наша жеља да кроз ове мере подстицаја покушамо да за прво време деца не одлазе, а да касније људи имају поверење да је ово исправно што радимо и да могу да се запосле код нас и да размишљају да се са својим породицама врате на огњишта, да су свој на своме. Да би то била реалност, трудићемо се да направимо једну здраву средину, где ће деца имати и вртић и добро основно и средње образовање, игралишта и да тренирају спортове које желе. Жеља нам је да направимо једну лепезу онога што чини нормалан и културан живот, позоришта за одрасле и за децу, јер живот не чини само храна и пиће – додаје Рајичић.

 

 

 

Извор: Магазин за нове трендове и нове технологије