Вести

Рајичић: Улагање у путну инфраструктуру донело вишеструку добробит општини

''Као најважније за ову годину ми смо препознали могућност да побољшамо нашу путну инфраструктуру, јер смо увидели да нам је најважније да се повежемо са општинама у региону, а генерално и са целом републиком у складу са оним што се дешава на нивоу целе земље где је велики број путних праваца који се изграђују. Један од тих је и брза саобраћајница Пожаревац – Велико Градиште – Голубац која ће и за општину Кучево представљати велику развојну шансу. Радимо неколико пројеката који су уско везани са тим пројектом“, рекао је Рајичић.

Ове године завршена је започета деоница пута од Кучева ка селу Волуја на магистралном путу Кучево – Мајданпек у дужини од 14 километара. Реконструкција је започета у новембру прошле године када је урађено 3 километра пута, а ове године је завршено осталих 11. Након завршетка тог путног правца почела је реализација пројекта из правца Пожаревца ка Кучеву, од села Мустапић до села Турија у дужини од 10 километара и један путни правац који је према речима председника општине веома важан, од села Турија ка општини Голубац, односно манастиру Тумане, исто у дужини од 10 километара.

''Ових дана се на тој деоници ради финално асфалтирање. Важно нам је јер желимо туристички да се развијамо, али не само то, желимо да се повежемо са општинама Голубац и Велико Градиште и том брзом саобраћајницом и када будемо реконструисали пут Кучево – Петровац на Млави добићемо трансферзалу која ће спајати ауто-пут Београд – Ниш са једне стране и брзу саобраћајницу са друге. Спојићемо ауто-пут и брзу саобраћајницу тако да људи који желе могу да се укључе из правца Петровца и дођу до Голупца. Оно што нам је важно су управо ти капитални инфраструктурни пројекти“, наводи Рајичић. 

Очекују долазак инвеститора, од којих неки већ реализују своје пројекте у општини

На основу добрих путних праваца у овој општини очекују, а и већ реализују долазак инвеститора и упошљавање људи, што је од пресудног значаја.

''Дошла нам је компанија Кока-Кола, која нам је вишеструки партнер, не само што за сада упошљава више од 70 радника, већ нам помаже да учимо као општина. Они тренутно улажу у нове линије, а верујем да како се тржиште буде све више отварало да ће они отварати нове линије и самим тим упослити више људи“.

Више од 180 Кучевљана запослено у Мајданпеку, а у последње две године на територији општине 400 људи

На основу урађене деонице Кучево – Мајданпек која је сада потпуно новоасфалтирана, више од 180 људи је запослено у руднику у Мајданпеку.

''Са платама које су добре за наш стандард, то има добрих страна и за општински буџет, јер се приходи од пореза на зараде уплаћују у општински буџет Кучева, јер радници живе овде. Ми смо извршењем буџета у периоду од јануара до септембра 2020. године од прихода од пореза на зараде имали 53 милиона динара, а 2021. године је то било 74 милиона. Ове године приходи од пореза на зараде у периоду јануар-септембар су већи од 120 милиона динара“.

''Захваљујући добрим путевима и инфраструктурном повезаношћу нашим становницима пружамо веће могућности. До Мајданпека је пола сата вожње по добром асфалту до посла, а најбитније је да су људи задовољни оним што је урађено“, закључио је Рајичић.

 

 

 

Извор: Boom 93